Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 16:01 - Копи-пейст културата /в отговор на mamkamu/
Автор: ladydream Категория: Други   
Прочетен: 3048 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 04.02.2010 16:07


              Преди малко прочетох възмушението на уважавания от мен колега по перо, по повод "копи-пейст" тенденцията в блоговете на списващите тук, а и в нет пространството изобщо: /mamkamu.blog.bg/zabavlenie/2010/02/04/stiga-s-tiia-kopipeist-quot-blogove-quot-be.486424 /.    
             Напълно го подкрепям за написаното и самата аз се старая да оставям своята лична следа тук, като изразявам собствено мнение, светоглед и превеждам случващото се през собствената си сетивност. Затова тук посочвам само линкове, качвам снимки и текстове, и музика, които са ме впечатлили, формирали, провокирали и изразили част от мен. Имам си и напълно авторски блог, където активността ми е по-умерена и е един вид "за вътрешна конкумация".
         Опитвам се да бягам от стереотипи и така почитаните клюкинки и забавни клипчета, с които понякога и аз се разтоварвам. Нямам идея доколко блоговете могат да запазят първоначалната си концепция и в каква посока ще се развиват. Освен това най-разпространяваните  и вървежни "продукти" в пространството не винаги имат най-сериозни достойнства в категорията си. Да спомена и факта, колко полу-авторски текстове са наводнили сайтове, блогове, профили и т.н.Неуспешни интерпретации на чужди мисли, префасонирани и дори профанизирани лирични откровения, стихове превърнати в спомен-пожелание, плагиатството си витае съвсем безнаказано.
       Опитвам се винаги да посочвам източника на информация или автора на творбата, както и от скоро започнах да слагам името си под моите авторски публикации. Понякога съм озадачена как една силна и истинска творба/ в т.ч. импресии, размисли,откровения, прозрения/ било моя или чужда, остава почти напълно игнорирана и  няма посещения и отзиви, а някакви блудкави реплики или постинги, пълни с фалшив патос или евтини цинизми, примерно, се "радват" на завидна популярност и атрактивност. 
      Не смятам, от друга страна, че многобройните коментари са индикатор за успеха на публикацията и за нейната стойност и въздействие. Старая се коефициента на социална желателност на нещата, които изразявам да е занижен и да не рефлектира върху самочувствието ми като личност и творец. Удоволствието идва от това да се съхраниш, независимо от нечия градивна или опустошителна критика и да не правиш нещата, за да се харесаш на останалите, а за да се себеслучиш, себеизразиш.
     Ок-по темата! Следя сравнително активно доста блогове и преди всичко хората, които стоят зад тях, макар и да не познавам лично повечето. Възхищавам се на много от тях и моята избирателност е насочена имено към споделена тяхна лична опитност, към статии, лишени от повърхностни словоизлияния или отегчителни поздравителни постове. Обичам автори със запомнящ се стил и радващ емоционален изказ. Понякога се кефя искрено и на своите неща, особено когато не очаквам да се получат издържани, а са просто реакция, споделяне. С годините се научих да се ценя като творец и мислене. Но диалог и вдъхновение не винаги се получават, имам чувството че има вече изграден "копи-пейст" вкус, който се налага, а авторството не е изведено като ценност. На този принцип, вероятно сте забелязали са и повечето социални мрежи, където препращането или абсурдността на публикациите /повечето дори не заслужват този термин/ са превърнати в почти маниакално поведение.

Понякога има неща, които си заслужават, обаче, публикуването, макар и по този мързелив и досаден понякога начин.

Рано или късно нестандартното се превръща в стандарт...

Благодаря на автора за интелектуалната провокация и се радвам, че има такива като него...и вас.

М.Б.
 



Гласувай:
8



1. diso - Така е
06.02.2010 09:58
Макар да пускам и поздрави, правя го за настроение и се опитвам да дам и нещо от себе си.
Категорично съм против плагиатството и никога не съм си го позволявал. Затова използвам само мои снимки - може да не са най-добрите, но показват моето отношение и на ощетяват труда на друг човек.
цитирай
2. sandrabojkova - Нищо не успявам да прочета от тази ...
30.10.2013 21:11
Нищо не успявам да прочета от тази жълта мъгла.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2000597
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031