Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2011 15:03 - "Кратка история на почти всичко"
Автор: ladydream Категория: Други   
Прочетен: 2903 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Предлагам на вниманието ви едно любопитно четиво, достъпно благодарение на преведената си електронна версия и публикувано в  "Моята библиотека" /линкът е по-долу/. Независимо, че научната дейност е изключително тежка, времеемка и свързана с огромни инвестиции, има и ще има учени и изследователи, които ще проучват, опровергават, доказват или създават различни теории и прогнози, свързани с произхода ни и етапите на еволюция и всичко, което човешкото съзнание желае да опознае и използва като информация.
        С развитието на технологиите и документираните постижения в различни области, пред нас се разкриват все по-големи възможности за изучаването, популяризирането и прилагането на идеи, резултати от дългогодишни експерименти, иновации в мисленето и производството. Изправени сме пред предизвикателството, което е тласкало напред и предците-изборът и стремежът да се съчетаят , силата на въображението, ценността на опита и на безкрайността на познанието. Отворете прозореца, направете си един разхлаждащ коктейл или силно кафе, запалете си няколко ароматни свещици, седнете в удобна поза и се отпуснете. Вдишайте дълбоко няколко пъти, както съветват специалистите ;-)) и се потопете в магичната реалност, която ни разкрива Бил Брайсън.

Милена Белчева

"Физикът Лео Силард съобщил веднъж на приятеля си Ханс Бетхе, че възнамерява да си води дневник:
 — Нямам намерение да публикувам. Само ще записвам фактите за информация на Господа.
 — Не мислиш ли, че Господ знае фактите? — попитал Бетхе.
 — Да — казал Силард — Знае фактите, но Той не знае тази версия на фактите. "

 Ханс Кристиян фон Байер,  Укротяване на атома

"Колкото и усилено да се опитваме, никога няма да можем да разберем просто колко мъничък е, колко скромно място заема в пространството един протон. Просто твърде малък е.
 Протонът е безкрайно малка част от атома. Протоните са толкова мънички, че едно топване мастило като за точката в i-то може да съдържа около 500 000 000 000 от тях. Това е доста повече от броя секунди, съдържащи се в половин милион години. Така че, може да се каже, че протоните са изключително микроскопични.
 Сега да си представим, ако можем (а вие сигурно не можете), как този протон се свива до милиардна част от нормалния си размер в толкова малък обем спрямо него, че един нормален протон ще изглежда огромен. Да поставим в този мъничък, мъничък обем около пет грама материя. Отлично. Готови сме да сложим началото на вселена."

"От организмите, които наистина познаваме, повече от 99 от 100 са само повърхностно описани — „научно име, една шепа екземпляри в музей, откъслечно описание в научно списание“, така Уилсън описва състоянието на познанията ни. В Разнообразието на живота той пресметнал, че приблизителният брой на известните видове от всичко — растения, насекоми, микроби, водорасли, всичко — възлиза на 1,4 милиона, но прибавил, че това било само една догадка. Други специалисти са изчислили, че броят на известните видове е по-голям — от около 1,5 милиона до 1,8 милиона, но няма централен регистър на тези неща, така че няма къде да се провери броят. Накратко, невероятната позиция, в която се намираме, е, че всъщност не знаем какво всъщност знаем."

"Очевидно е, че не е важен броят на гените, а какво правим с тях. Това е много хубаво, тъй като броят на гените у човека отскоро е голям хит. До неотдавна се смяташе, че човекът има най-малко 100 000 гени, навярно доста повече, но броят бил драстично намален от първите резултати на Проекта за човешкия геном, който предложил брой, приближаващ се между 35 000 и 40 000 гени — близо толкова, колкото са открити у тревата. Това било прието и като изненада, и като разочарование."

  Приятно четене:  
chitanka.info/text/3571



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2008517
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930