Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 14:14 - 8 НОЕМВРИ АРХАНГЕЛОВ ДЕН /ДА НИ Е ЧЕСТИТ ПРАЗНИКА/
Автор: ladydream Категория: История   
Прочетен: 3137 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 08.11.2010 14:16


На днешния личен и всеобщ празник запалих и аз искри от вярата си в нашата Варненска църква,която носи името на светеца:
 www.moreto.net/varna-gid2.php
Възползвам се от въможността да поздравя чрез постинга в блога всички, които почитат празника и имат имен ден с пожелания да се множат добрините ни, да са светли усмивките ни, преизпълнени с нежност и увереност сърцата им и красиви на случвания дните ни!

Нека открием силата на собствената си вяра и благословението на най-висшата воля на душата ни. Нека сме смирени, но не примирени и да не скланяме глава пред покосяващи тялото и отравящи духа обстоятелства.
Животът е достатъчно кратък, за да осъзнаем ненужността на суетата и достатъчно дълъг, за да се докоснем до Божиите тайнства и да извървим нужното от пътя ни.
Хубави и смислени да са дните ни, здрави и усмихнати нашите близки, роднини и приятели. Благословена да е глътката ни и силна любовта ни! Честит празник!

М.


image


Повече информация за православните традиции-тук:
http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/11.08_Arhangelovden.htm#1

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия - душовадник, вадидушник.
Св. Архангел Михаил взима душата на богатия. Икона от Рилския манастир
На празника му се организират курбани за светеца, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. В съботата преди празника му се прави Архангелската (Рангеловската) задушница - една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта. За задушницата, както и за патронния празник на светеца, се приготвят специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово и др., които по външен вид и названия повтарят основните хлябове, приготвяни за погребение.Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всекиго. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да се изрече благослов.
Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

На този ден черпят Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Райна, Рангел, Ренета, Огнян, Пламен и др.

източник: 
bg.wikipedia.org/wiki/Архангеловден







Тагове:   ден,   ноември,


Гласувай:
3



1. elpidaa - Честит Имен Ден, Милена!
08.11.2010 17:12
Хубав празник е това! Хубаво послание си отправила! Благодаря!

Ти си прекрасен човек и аз се радвам, че те познавам!
Бъди здрава, щастлива и все така открита, усмихната и приветлива! Нека има спокойствие, светлина и любов в душата ти!

Прегръщам те!
цитирай
2. анонимен - Interesting, thanks
13.09.2011 08:24
I really like it when men and women arrive jointly and share opinions, excellent weblog, preserve it up.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2009566
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930