Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2019 16:04 - Пътят на твореца – кръст и полет
Автор: ladydream Категория: Изкуство   
Прочетен: 1337 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.02.2019 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

На 8 февруари 2019г. във Варна бе открита самостоятелна изложба на художничката Тереза Зиковска. Младата дама показа творбите си в галерията, която носи нейното име и така символично отпразнува първата година от създаването на това интересно арт-пространство.

Събитието стартира с приветствие от изкуствоведа Пламена Рачева - Директор на Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ и бе уважено от много творци и почитатели на изобразителното изкуство. Присъстваха също колеги, приятели и семейството на г-жа Зиковска. В допълнение на уютната атмосфера и в унисон с посланията на изложбата, по време на вечерта звучаха подбрани Библейски текстове, прочетени от актьори на Държавен куклен театър – Варна, а също и записи с великолепни песнопения, в изпълнение на архимандрит Никодимос Каварнос. Изложбата включва творби, рисувани предимно през последните 10 години, както и съвсем нови, създадени специално за случая. Друг съществен повод за това творческо представяне, е 180 годишнината от построяването на храм „Св.Атанасий” - старата митрополитска църква в т.нар. Гръцка махала в морския град. Този духовен център е вдъхновил и авторката да го изобрази в едно от най-внушителните си произведения, включени в експозицията, озаглавена „Домът ми дом за молитва ще се нарече”.

Картините предават личното усещане на художничката за пространство, форма и цвят, а маслените бои са предпочитано изразно средство.  Сградите са представени в различни ракурси и повече е акцентирано върху средата и нейното въздействие върху твореца, а не върху архитектурния дизайн и техническата убедителност. Прецизният рисунък е изместен от свободното движение на четката, а най-силно въздействие е постигнато чрез експлозията от цветове и нюанси на тюркоаз, люляково, медено златно, корал, кармин, веронезе…Повечето картини се отличават с приятен контраст и детайлно представяне, но има и тематични изображения в по-приглушени, пастелни тонове и с деликатно загатнати образи.

В рисунките са пресъздадени Соколския и Клисурски манастир, както и манастирът Свети Сава Освещени, а на две от творбите е изобразена част от Гетсиманската градина. Сред подбраните 35 картини са представени емблематични здания от духовното ни и културно наследство – Катедрален храм "Свето Успение Богородично", храм "Света Петка", Старинен храм "Св. Успение Богородично" във Варна, изобразени  са също Киево-Печерската лавра, Черната църква в Румъния, Божия гроб в Йерусалим и др. Творбите имат силно енергийно и емоционално въздействие, създават усещане едновременно за лекота и стабилност, за оживление и покой, за откровение, но и тайнственост. Въпреки образната свързаност, всяка творба провокира и разкрива различно възприятие, предизвиква към размисъл над немалко теми. Вечното и преходното. Храмът като дом. Домът като символ на споделеност и уединение. Смирението на душата и тържеството на духа. Полюсите на ежедневието и нуждата от баланс. Всяко едно посещение на светите места дава винаги ново преживяване и осмисляне и това е искрено изразено и осезаемо в творбите на авторката. С част от средствата от продажбата на изложените картини ще бъдат подпомогнати даровитите деца от школите по изкуства към храма „Св.Атанасий“.

 Жителите и гостите на Варна ще имат възможността да посетят изложбата до 15 март, но арт срещите на ул. Воден 25 продължават целогодишно. Освен периодичните представяния на значими съвременни автори в областта на изобразителното и приложно изкуство, тук се организират и литературни вечери. Галерията притежава мултимедия, както и подходящо осветление и озвучаване за провеждане презентации и тематични частни събития. Интерес представлява проектът „Нарисувай си картина“, провеждан в изложбените зали, който привлича хора, желаещи да изразят себе си и своите идеи в една предразполагаща и насърчаваща креативността атмосфера. За децата има ателиета за рисуване „Слънчеви зайчета откриват нови светове“ и заниманията по творческо писане и рисуване „Цветове в думи и думи в цветове“. Културният календар на галерията включва също музикални събития, кино прожекции, моноспектакли, танцови представления. Пространството функционира и като арт кафене и е предпочитано място за творчески срещи и свободни разговори на чаша чай, или друга любима напитка.

 

Автор: Милена Белчева

Снимка: личен архив Тереза Зиковска


"Звън"-худ.Т.Зиковска
image




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2000184
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031