Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.09.2012 09:34 - Антология "Културна палитра"-първо издание
Автор: ladydream Категория: Изкуство   
Прочетен: 2608 Коментари: 1 Гласове:
5



 
„КУЛТУРНА ПАЛИТРА” ИМА ВСИЧКИ ШАНСОВЕ ДА ОБЕДИНИ СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА
 

  image
Радващо е обединяването на толкова много съвременни български автори. Защото в момента българската литература се нуждае от събиране, разделенията стигнаха до най-абсурдните си крайности.

Макар че буди недоумение съжителството на най-големия съвременен български поет – Борис Христов, доброволен (?) изгнаник и вътрешен емигрант и Амелия Личева – една от тези персони, които символизират агресията в българския литературен живот...

Но пък е осъществена една възможност за съпоставка, за съизмерване, това което най-силно ужасява новите агресори в литературния ни живот. 

В изданието е намерил място един поет, чиито творби са с поразителна сила и са потопени в поразително мълчание – професор Иван Бързаков (САЩ). Радва и присъствието на Мария Гюзелева (Елхово). 

Да, това е съвременната българска литература – тя се създава не в софийското литературно блато, а в Елхово, във Варна (Тихомир Йорданов и Йордан Матеев), в село Върбица (Пелин Пелинов)... Най-талантливите български писатели днес оцеляват и се спасяват кой където намери, а бездарните, алчните и гнусните, продажните са овластените обитатели на литературното софийско блато.


Време е за събиране на камъните.

Да се надяваме, че възкръсналата „Струма” под новото заглавие „Културна палитра” ще запълни една от многото празнини в литературния ни живот.

Агресорите в българския литературен живот, поредните добре платени революционери превърнаха литературата в изгоряла земя, те разстрелваха, бесеха, взривяваха мостовете свързващи поколенията, газеха традициите и пропагандираха ненавист и антихуманизъм.

Оцелелите, защото жертвите още не сме нито оповестили, нито погребали, оцелелите трябва да отдадат почит на скъпите мъртъвци. 

И така – одрипавели, ограбвани системно, гладки, боси и полуголи българските писатели трябва да тръгнат към Обетованата земя на святата Българска литература.

Признавам си, че част от имената на авторите включени в „Културна палитра” са ми непознати или полупознати. Но няма как и да не е така след битката (която впрочем, продължава...), в която като жертви трябваше да паднат Ботев и Вазов, а на пиедестала да припълзят недоразуменята – знаем кои...

„Културна палитра” би могла да изиграе историческа роля за обединяването на съвременната българска литература.

Но, разбира се, възникват множество въпроси, първият от които е ще успеят ли редакторите на изданието да девонстрират нравствена устойчивост...

Ще поживеем – ще видим. 

Радващо е, че радакцията заявява:„Започва подготовката на следващото издание. Авторите могат да изпратят своите творби на e-mail: kulturna_palitra@abv.bg „


Стоян ВЪЛЕВ


източник и повече информация: 
http://knigi-news.com/?in=pod&stat=8370§ion=12&cur= 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jabalka - Успех на изданието !
20.09.2012 09:53
Радостно е , когато има такива събития , чрез които се отдава необходимото внимание и реверанс към изкуството!
Само една мъничка корекция- "... в софийското литературно блато..."има не агресивни и не блатни автори, за които е нужно да се стори същото- подкрепа и необходимото внимание!
Благодаря Ви и успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2010616
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930