Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 10:52 - Поетични ескизи-Отзив за "Поетично кафене" във град Варна
Автор: ladydream Категория: Поезия   
Прочетен: 1537 Коментари: 0 Гласове:
2



В навечерието на 24 май АРТ КЛУБ" МОНОГРАМ" проведе своето първо във Варна "Поетично кафене" на тема "Азбуката на живота". Инициативата се осъществи с медийната подкрепа на Кафене.бг и даде символичното начало на едно ползотворно културно сътрудничество. Гост-поет бе г-н Николай Панайотов, който освен уважаван доктор по история, изследовател и преводач, има сътворени над 800 класически сонети.Характерно за неговите произведения е всеобхватността на темите, сред които водещи са както вечните-за любовта, приятелството и виното, така и тези, за присъствието на духовното в живота, за отношението към Бога и екзистенциалните търсения на личността. Посланието към читателите, което разкриват творбите на поета, е свързано с максимата, че човек трябва да живее за мига и да открива нови възможности и предизвикателства във всеки момент от своя път и развитие. По време на Поетичното кафене бяха представени двадесет и два сонета на автора. В проведеното кратко интервю потетът с охота сподели за своите сетивни странствания в света на красивото и възвишеното и разкри любопитни факти около личността си. Интерес предизвикаха и неговите откровения за уникалната изобразителна техника, чрез която талантливият учен създава високо ценени произведения на изкуството. Поетът откликна на молбата на организаторите да представи сам стих от "БОЖЕСТВЕНИ СОНЕТИ" така, както го диктува собствният му естетически ритъм. 
              Събитието уважиха представители на Сдружение за международен културен менджмънт "Морско синьо", преподаватели, преводачи, екскурзоводи. За музикалното оформление се погрижи Светлозар Алексиев, който също има издадена лирика. По време на срещата бяха представени абитуриетките Мила Божкова и Елеонора Граматикова, които прочетоха творби от съвместната си първата стихосбирка "КОГАТО СЪРЦЕТО ШЕПТИ". Най-новите си стихове декламира и поетесата Габриела Кожухарова. Младите дами представляваха ЛК “КАСТАЛИЯ", с ръководител Магдалена Маркова. Младежката школа развива дарбите на деца от II до ХII клас от Морската столица, които имат изявени литературни интереси. Лиричният ракурс бе изместен чрез различния авторски поглед на Добромир Георгиев-мениджър и редактор, който тази година издава своята осма книга.Специално поздравление към инициаторите на мероприятието отправи и Калина Бояджиева, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство. Като финал на творческата среща Милена Белчева, организатор на събитието, прочете възторжен стих за триумфа на женския дух от първата си издадена стихосбирка "ВАНИЛЕНО НЕБЕ".
              АРТ КЛУБ „МОНОГРАМ" е създаден с идеята да привлече хора, които приемат изкуството като естествен избор и ценят Таланта, а не наложените стереотипи и PR похвати. Целта на клуба е да даде изява на всички, които имат смелостта да застанат зад обектива на живота и да отразят стойностното през собствените си сетива и естетика. "Поетично кафене" е първата проектна изява, осъществена с любезното съдействие на Кафене бг, организатор на литературните четения в столицата.

              През месец юни предстои ВЕЧЕР НА РОК ПОЕЗИЯТА  в град Варна. Инициативата е насочена към млади таланти, които желаят да получат творческа изява, както и да присъстват на срещи с утвърдени имена от литературната сцена. Заповядайте!

 

image


image


image
 
image



image


image





Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2008720
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930