Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 17:43 - "ДУХ ПО ВЯТЪР РАЗПИЛЯН" -ОТЗИВ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ВТОРАТА ПОЕТИЧНА КНИГА НА ГАЛИНА ИВАНОВА
Автор: ladydream Категория: Поезия   
Прочетен: 4629 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 12.09.2012 13:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

                В една от първите прохладни вечери след неизбежните юлски горещници, в едно от най-предпочитаните места за творчески срещи и изяви, в един дългоочакван ден пред нас се спря онзи „дух, по вятър разпилян“, който в паузите от своите обходи успява да отрази животослучващото се в поетични ескизи, нарисувани с „идилични бои“. Този дух, за мнозина непознат и непонятен, е нещо повече от природно явление и чудо, нещо повече от странстващ пътник в космичните необяти. Защо така ни е омагьосал, като след среща със самодива? Може би наистина „няма случайни неща“ и сетивата ни са жадували точно това мистично и лирично познанство, точно това преобразяващо общуване. Защо сме се разминали с него? Защото навярно не сме стигнали неговото ниво на развитие и не сме докоснали тези пространства, в които битува.
                Думите са само сенки, които ни помагат да различим светлината на истината. Какви истини и тайни се крият зад едно най-обикновено и често срещано име? Коя е Галина Иванова? Самата авторка ни загатва:  "А  уж бях славейче. Сега съм със глас на уморена чайка", „не точно птица съм“, "гарванопера", но „птичка божия“. Тя интуитивно разбира "никак не съм паяжинка, разноцветно заплела магиии" и прозорливо шепти „ще се превърна в ласкава пчеличка, събрала и от тръните нектар“. Не винаги следваща точни контури, но никога безлична, тя римописва понякога плахо, понякога смело по платното на дните и както споделя "потапям четката в сълза", защото „мойта палитра е в тон по-улегнал - кобалта, среброто в тъги непомерни“. Духът и обитава света на приказното, магичното, мистичното :„аз съм фея, потънала във сън дълбок“, "жар-птица с ранени крила" и "нижа меден гердан от илачи за духа", "страховете си метнах на клада", "преоткрила - Космически тайни", защото "все пак фея съм"... Колко много превъплъщения и контрасти в една крехка  душа на творец! Коя всъщност е тя- "роза, която тъгува" в "час мълчалив и безпесенен", очаквайки "нощи от страст звездочели", а  "наяве - различна и дръзка" хуква неудържимо към "следи от обич, блян неустоим".
             Знам само едно-тя не е просто жена, просто майка и просто талант-един от многото. От нея блика водопадно музика, от слънчевите нишки на думите и можеш да си изтъчеш пъстро одеало, с което да наметнеш премръзналите си рамене в зимните вечери. Тя е горда, но не самовлюбена и държи главата си високо изправена, но само за да вижда по-често и по-ясно звездите. Може да ви удиви, изненада, провокира, развълнува, извиси, може и да не ви допадне-било като личност, било като творчество. Но няма как да останете безразлични. Може до днес да не сте прочели и един стих на тази забележителна дама, но докоснете ли се веднъж до нейния пъстър лиричен свят, ще жадувате нетърпеливо всяка следваща среща. Такава благодатна и незабравима бе и тази, която ни събра на представянето на втората и поетична книга "Дух по вятър разпилян" в уютната атмосфера на галерия Арт Маркони. Публиката не беше многобройна, но бе погълната от случващото се там-едновременно възторежена и покорена от изкусното жонглиране с думички и знаци. След страхотния рецитал, в който се включи като домакин и ценител на словото Ваня Маркова, настъпи време за изненади и награди. Галина Иванова получи напълно заслужено перо от Клуба на редките птици, който гостоприемната галеристка и връчи с най-добри чувства и пожелания за успехи.
             Верен на традицията Сергей Сергеев, известен с импровизаторските си и артистични възможности подари на авторката огърлица от умело подбрани бисери от нейното поетично творчество.  В „Приятелска стихопортретна закачка“ се включика и няколко сърдечни почитатели и ценители на словото, също вд ъхновени от личността и лириката и. Идеята бе заимствана от сезонните балове на поезията, които се организират в галерията и в чиято съревнователна част за писане по откъс от избран стих Галина Иванова многократно се е включвала, демонстрирайки истинско словесно майсторство. По-късно, на чаша вино гостите имаха възможността да споделят своите емоции, житейски възгледи и творчески идеи, както и да изкажат своята искрена съпричастност и радост към успехите на специалните гости-Красимир Тенев-поет и преводач и Женя Стайкова-победител в конкурса на Хулите "Състояние на полет". Ето как за пореден път любовта към поезията превърна една обикновена лятна вечер в  сетивна разкодка върху "Къс от Рая".

 

         Нека си пожелаем до нови и още по-вълнуващи срещи с Галина и дано  много светлослучвания има по нейния път към Съвършенството!

Автор: Милена Белчева

image

 

"Приятелска стихопортретна закачка" :

Сестра на вятъра съм аз
душата ми е волна птица
Срещу неволята извивам глас
в борбата, всъщност, съм Царица!

Кати Вангелова _katerina_

По вятъра ги разпилях
-думичките на сърцето.
Сега какво ще стане с тях?
Читателят ще се досети ;-)

Станка Бонева-uff

"Ни чай от глухарче и ни от глухарчета вино",
но даже и Бредбъри на таланта ти би завидял...
Отде си се взела неземна богиньо Галино-
събираща тайни, що вятър е вън разпилял?

С "идилични бои" този свят злобоок дорисува
всяка сутрин душата ти-"самодива" на хълма горист.
Необложено с данък, ако щастийце, (ах!) съществува-
нека в теб се всели и пребъдне в изящен ескиз!

Милена Белчева-ladyinblack

Не узнавай коя съм, недей!
Моят лик само в сън се рисува.
И във полъха морски живей-
аз съм тази, която жадуваш!

Валентина Йосифова-valens







Гласувай:
9



1. mariposatracionera - Великолепна си, Миленче!
19.07.2012 18:49
Благодарско огромно. Това е може би най - красивата огледално поетична проекция на това, което се случи. Спасибо еще раз!

http://www.youtube.com/watch?v=MSBl8zD9J_M
цитирай
2. ufff - Хубава премиера беше. Рядко съм ...
20.07.2012 11:40
Хубава премиера беше. Рядко съм виждала автор така да преживява отново думите си, когато ги чете пред публика, и да не кокетничи пред нея. Галина беше толкова естествена и одухотворена! Поздрави!

Поздрави и на теб, прекрасна лейди, за качеството да се радваш на другите!
цитирай
3. анонимен - Чудно!
20.07.2012 12:26
Милена, направила си не само страхотен репортаж, но и много добра рецензия. Бива си те!
цитирай
4. vedrina - !!!
21.07.2012 17:08
Прекрасно събитие...!!!
"Галина Иванова получи напълно заслужено перо от Клуба на редките птици, който гостоприемната галеристка и връчи с най-добри чувства и пожелания за успехи."
цитирай
5. wonder - Галина е един от най-най-чистите и ...
21.07.2012 17:16
Галина е един от най-най-чистите и светли поети, които съм срещала в ефирното пространство.
Стиховете й винаги разбъркват коктейлно душата и се стичат на бистри ручейчета в сърцето ми.
Да пребъде в красотата на словото си и винаги да има целувка от Вятър в платната на поетичните си морета от обич!

цитирай
6. maistora681 - Галина е талантлив автор и умел рецитатор с феноменална памет!
24.07.2012 12:54
"На хвърлей място", "на един вик разстояние",
дори да съм на края на света
преследва ме една и съща стихомания -
поезията й обичам да чета!
цитирай
7. kolevdobri - Уау.....
19.08.2012 20:47
Опитвам се да вникна в това, което е поднесено. Каква е ползата за обществото от цялото това стихоплетство? Помага ли на нацията ни да стане по-силна, по-богата и просперираща? Нищо, само хвърчене в облаците на емоционалната ни голгота. Но и това е може би част от играта. Само дето не мога да намеря обществената полза от такива словесни излияния. Може би не съм достатъчно духовно развит. Може би.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: ladydream
Категория: Изкуство
Прочетен: 2008773
Постинги: 756
Коментари: 1052
Гласове: 5569
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930